Tips om voortijdig school verlaten te voorkomen

leerling op school

Voortijdig school verlaten is een probleem. Kinderen hebben later minder kans op een goed betaalde baan en kunnen daardoor meerdere soorten uitdagingen in hun volwassen leven tegen komen. In dit artikel vind je enkele tips om voortijd school verlaten te voorkomen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Wees een rolmodel voor je kinderen. Als je zelf hard werkt en een goede opleiding hebt genoten, zullen ze dit ook willen bereiken. Laat ze zien dat voortijdig school verlaten niet de norm is en dat ze beter af zijn met een diploma.

Communiceer met je kinderen

Praat met je kinderen over de voordelen van het afmaken van hun opleiding. Zorg ervoor dat ze weten wat het betekent voortijdig school te verlaten en welke gevolgen dit kan hebben.

Motiveer ze

Houd ze gemotiveerd door hun te laten zien wat ze kunnen bereiken als ze hun diploma halen. Help ze bij het maken van een plan voor hun toekomst en laat ze zien dat je er altijd voor hen bent.

Kies de juiste school

Zorg ervoor dat je kinderen naar een school gaan die bij hen past. Als ze niet gelukkig zijn op school, is de kans groter dat ze voortijdig vertrekken. Praat met hen over hun problemen en help hen zoeken naar een oplossing.

Maak het gezellig thuis

Maak je huis een veilige plek waar je kinderen voelen dat ze kunnen praten over alles wat ze voelen en denken. Luister naar hen zonder oordeel en laat hen weten dat je er altijd voor hen bent.

Betrek de leraren

Praat met de leraren van je kinderen en houd ze op de hoogte van wat er speelt in het leven van je kind. Dit kan helpen voorkomen dat ze voortijdig school verlaten omdat ze zich niet begrepen voelen.

Hobbies

Zorg ervoor dat je kinderen een aantal hobby’s of extracurriculaire activiteiten hebben waar ze plezier in hebben. Op deze manier voelen ze zich meer betrokken bij school en zullen ze minder snel de neiging voelen om te vertrekken.

Let op de signalen

Wees alert op de signalen die je kinderen afgeven. Als ze erover praten dat ze voortijdig willen stoppen met school, probeer dan rustig te blijven en praat er met hen over. Luister naar hun redenen en help hen zoeken naar een oplossing.

Schakel een professional in

Neem contact op met een professional als je denkt dat je kind voortijdig school zal verlaten. Zij kunnen je helpen beter begrijpen wat er aan de hand is en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Positiviteit

Blijf altijd positief denken en laat je kinderen weten dat je er voor hen bent, ook als ze door moeilijke tijden gaan. Help hen bij het zoeken naar een oplossing en laat ze weten dat je van ze houdt.